Wat ik doe
Contactgegevens
Bedrijven
Particulieren
Plaagdieren

Overige plaagdieren

  • Vogels
  • Slakken
  • Zwammen

Vogels

Turkse tortelHet aantal verwilderde postduiven in Nederland neemt jaarlijks toe, en daarmee ook de overlast. Nu zou je zeggen: “dat is toch leuk een paar duifjes”, maar als het om aantallen gaat van soms wel 60 tot 80 duiven en soms nog wel meer, dan gaat de lol er toch wel af. En dan met name voor de bewoners in de directe omgeving van de duiven die dagelijks overlast hebben van de duiven die op hun balkon komen om te nestelen en met hun uitwerpselen alles bevuilen. Zo gaat het helaas vaker: wat door de één als leuk wordt ervaren is voor de ander een bron van ergernis.

Duiven zijn slimme dieren die snel leren. Als ze eenmaal weten waar wat te halen is, dan komen ze iedere dag weer terug. En wat begint als een leuke hobby, ontaard al snel tot een ware plaag voor de buurt. De drie duifjes worden er binnen enkele maanden soms wel 30 tot 50, want ze trekken elkaar aan. De overlast voor de omwonenden wordt dan zo groot dat het helaas noodzakelijk is om vangactie te starten en de duiven te laten inslapen. Dit laatste is helaas noodzaak omdat uitzetten niet is toegestaan vanwege de verspreiding Houtduifvan de vogelpest. Het heeft trouwens ook heel weinig zin om de dieren naar elders te brengen omdat de meesten verwilderde postduiven zijn, en dus vrij snel de plaats van herkomst weer terugvinden.

Er zijn drie soorten duiven in Nederland die je regelmaat kunt zien:

  • de al genoemde verwilderde postduif,
  • de Turkse Tortel, een klein soort duif met een crème kleur en een zwarte ring in de nek en
  • de Houtduif, de grootste van de drie soorten. Qua kleur lijkt hij op de gewone duif, maar hij is iets forser en heeft een witte ring in de nek.

De Houtduif is een duif die weinig of geen overlast geeft en meer in parken en bossen nestelt. De Turkse Tortel is wel een soort die in meer woonwijken voortkomt, maar meestal in kleine aantallen en daardoor weinig of geen overlast geeft. Beide duivensoorten zijn in de Flora&Faunawet beschermd. Ze mogen dus niet gevangen worden. Wel is het mogelijk om weringmaatregelen te treffen om de overlast tegen te gaan.

Huisjesslak

De overlast van slakken is in de meeste gevallen beperkt tot overlast in de tuin, waar slakken en dan vooral naaktslakken, zich te goed doen aan allerlei planten.

De naaktslakken in de tuin kan men het beste bestrijden door een potje met bier in te graven waar de slakken in vallen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zoals slakkenkorrels, zijn niet aan te bevelen omdat de Zwarte wegslakvergiftigde slakken door vogels en egels worden gegeten en daar ziek van kunnen worden. Soms komt de grote aardslak, ook wel tijgerslak genoemd vanwege zijn mooie vlekken, wel eens via een doorvoer van een leiding vanuit de kruipruimte de woning binnen. Hierbij laten ze een duidelijk zichtbaar slijmspoor achter.Grote aardslak

De aardslakken hoeven niet bestreden te worden. Door middel van het nemen van weringmaatregelen zoals het dichtmaken van naden en kieren rond doorvoeren van leidingen e.d., zal de overlast in de meeste gevallen geheel verdwijnen. Van de huisjesslakken heeft men weinig of geen last.

Bij zwammen denken we al gauw aan paddenstoelen en elfenbankjes. Maar er zijn ook zwammen, ook wel schimmels genoemd, die in huis voorkomen. Uiteraard bedoelen we dan niet de schimmel op de kaas of de jam, maar schimmels die houten vloeren en balken aantasten. In de meeste gevallen gebeurt dit in de kruipruimten bij huizen met een houten vloer. Maar bij houten huizen met een lekkage kan het ook in wanden of op het dak plaatsvinden. De twee bekendste zwammen zijn de Kelderzwam en de Huiszwam.Zwam

Vooral in huizen met houten vloeren die niet voldoende geventileerd zijn, of waar door een te hoge grondwaterstand water onder de vloer staat, voelt de schimmel zich thuis. De aantasting kan zo erg zijn dat vloeren en balken hun dragend vermogen geheel verliezen en dat vloeren instorten. Behandelen heeft in zulke gevallen geen enkele zin meer en de gehele vloer dient dan vernieuwd te worden. Om aantasting van de nieuwe vloer te voorkomen moet de schimmel ook van de muren verwijderd worden en moet de muur en kruipruimte behandeld worden met schimmeldodend middel.

 

Voor meer informatie of advies kunt bellen naar: Zwiers Ongediertebestrijding 0524-551659 of via E-mail: info@zwiers-ongediertebestrijding.nl